Over Agilitas

Over Agilitas

Agilitas is een plek waar je sport
en nieuwe mensen ontmoet

Agilitas is een plek waar je sporten nieuwe mensen ontmoet

Agilitas onderscheidt zich als een gezellige vereniging voor jong en oud. Daarnaast heeft de vereniging relatief lage tarieven en is de eerste proefles altijd gratis! Wanneer je bij Agilitas naar binnen wandelt ziet het er professioneel uit en voelt het knus aan, ondanks het grote ledenaantal. De verschillende vormen van sport, zoals yoga, turnen, pilates, Nijntje beweegdiploma, mbvo (meer bewegen voor ouderen) maakt dat het ook qua leeftijd van de leden zeer varieert en dat geeft ook een gemoedelijke sfeer. 

Historie

Een jonge vereniging met een eigen geschiedenis!

Op 15 november van 1985 werd de voormalige gymnastiekdivisie van Sport Vereniging Spakenburg zelfstandig. Toch bestaat de naam Agilitas korter, die kwam pas tot stand op de eerste Algemene Leden Vergadering van 6 december 1985.

De eigenlijke eerste naam was “De nieuwe Gymnastiekvereniging”, een soort noodnaam… Het klonk toch nergens naar, of wel dan. Naar aanleiding van een prijsvraag, die op de uitnodiging van de eerste ALV stond afgedrukt, kwamen er een acht-tal namen binnen. Na stemming bleven er twee namen over, waarvan uiteindelijk Agilitas is gekozen.

De meningen rond de naam Agilitas tijdens deze eerste ALV waren eensluidend. Hetty de Graaf had deze naam, samen met haar moeder bedacht. Toen zij door de zaal heen riep “Agilitas, dat is het pas…!”, waren de stemmen zo geteld. Met algemene stemmen is daarmee de naam aanvaard. De naam, die trouwens “Beweeglijkheid” betekent, sloeg direct aan!

In het begin waren de vrijwilligers en het nieuwe bestuur dag en nacht met de vereniging bezig, Ik durf wel te zeggen dat Agilitas een groot deel van hun leven is geweest. Een aantal jaren later, om precies te zijn 10 jaar later werd er een projectgroep in het leven geroepen die het oude binnenzwembad “De Eemvallei” tot gymnastiekcentrum heeft omgebouwd, dat nu door de stichting Agilitas wordt beheerd. Daarna kon er direct een nieuwe groep mensen aan de gang bij de ‘fitte futters’, de ‘harde kern’ van de vrijwilligers die klust in en rondom het gebouw. Ook reizen twee vrijwilligers van het eerste uur het dorp en omstreken rond om sponsors te strikken… Gelukkig gaat dat als een trein, we hebben veel sponsors, waardoor het bestaan van Agilitas mede mogelijk blijft.

We hopen van harte dat Agilitas een energieke vereniging blijft, die in beweging is, met leden die ook zien dat er meer omgaat in een gymnastiekvereniging als alleen maar sport. Dat er veel vrijwilligers omheen aan het werk zijn die samen veel werk verzetten. De vereniging is aangesloten bij de landelijke KNGU, maar de Christelijke achtergrond van de vereniging zal altijd zichtbaar blijven.

Een aantal anekdote’s uit de oude doos die we niet mogen missen:

 

  • Agilitas is opgericht onder het genot van een kop koffie met heerlijke moorkoppen. Ieder jaar op 15 november vergaderde het bestuur weer, mét moorkoppen…!

 

  • In het begin waren de vrijwilligers van het eerste uur ‘s avonds (en zelfs tot diep in de nacht) aan het stencilen in het gebouw van de toenmalige MAVO. Natuurlijk was laat ’s nachts de inkt van de stencilmachine op. We hebben het hele dorp afgezocht om inkt te krijgen, maar het is ’s ochtends vroeg (rond zes uur) pas gelukt… De brieven zijn afgekomen…, dat wel.

 

  • Tijdens de bouw van het huidige gymnastiekcentrum ergerden de bouwers zich groen en geel aan de rondlopende honden, die de bouwplaats gebruikten als hondentoilet. Op een dag waren ze een diepe kuil aan het graven (de huidige springkuil) waarop een langslopende hondenbezitster vroeg wat we aan het graven waren… Toen er geantwoord werd dat het een HONDENBEGRAAFPLAATS zou worden, liep ze scheldend weg. Vanaf die dag is er geen hond meer gezien!